Ik begeleid als adviseur, coach en onderzoeker graag ‘op het randje’ van individuele ontplooiing en organisatieontwikkeling, van formele opleiding en maatschappelijk activisme, van ‘professioneel aanrotzooien’ en gedegen onderzoek doen. Volgens mij vindt ‘op het randje’ vernieuwing plaats. Vernieuwing die zowel nodig, als de moeite waard is.
Ik werk vanuit een eigen praktijk, en ben daarnaast verbonden aan de Master Organisatiecoaching van The Hague Graduate School. Bij de Haagse Hogeschool ben ik ook lid van het lectoraat Change Management. Op dit moment ben ik bezig met een promotieonderzoek naar hoe adviseurs 2e orde leren stimuleren.
We hebben een prachtig vak, waarin we onszelf niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk ontwikkelen. In professionele zin ontwikkelen we bijvoorbeeld onze ‘negative capablitity’, het vermogen om onzekerheden, mysteries en twijfel te laten bestaan zonder ongeduldig te zoeken naar oplossingen en antwoorden’ (Keats). Dat vermogen gaat niet alleen over wat we doen bij onze klanten (of misschien beter: wat we laten om hun ontwikkeling niet in de weg te zitten).
‘Negative capability’ gaat ook over onszelf: kunnen verduren dat je op een bepaald moment zelf ook niet helemaal (of helemaal niet) weet wat je te doen staat. In de workshop gaan we met dit onvermogen aan de slag. Eerst individueel, gericht op je eigen ontwikkeling. Daarna gezamenlijk, t.b.v. de ontwikkeling van de professie. Vanuit een positieve invalshoek spelen we met het randje: wat willen (durven?) we naar buiten brengen, en wat houden we toch liever voor onszelf?